lördag 19 februari 2011

Filmtips

Fortsätter i det kulturella spåret för nu har jag varit på bio.
Först god middag på Waldorf.

The King’s Speech bygger på den sanna historien om Englands kung Georg VI och hans kamp för att finna den röst folket så väl behövde höra.
Efter att kung Georg V dött och kung Edvard VIII abdikerat står prins Albert på tur att ta över den engelska tronen som kung Georg VI. Den nye kungen har dock ett stort problem, han lider av svår stamning och drar sig för offentliga framträdanden. Men med ett nytt världskrig som hotar att bryta ut behöver England en stark och tydlig ledare mer än någonsin.

När läkare misslyckas med att hjälpa kungen kontaktar hans hustru, den blivande drottningmodern Elizabeth, den excentriske logopeden Lionel Logue som en sista utväg. Kungen vägrar först att gå med på de okonventionella metoderna men Lionels uppriktighet och värme överraskar honom. För första gången vågar kungen öppna sig och en ovanlig och nära vänskap tar sin början. Alla har dock inte låtit sig övertygas av Lionel och allt ställs på sin spets när kungen måste göra sitt livs framträdande för att ingjuta mod i nationen.

Colin Firth belönades med en Golden Globe 2011 i kategorin "Bästa manliga huvudroll - drama" för sin rollprestation som Georg VI.
Skådespelare: Geoffrey Rush, Colin Firth, Helena Bonham Carter
Speltid: 1h 55m

Texten ovan har inte jag skrivit, den är från presentationen av filmen.
En sevärd film. Sammanfattar jag filmen så handlar den om våndan att möta och ta itu med sina rädslor med stöd och hjälp av människor som tror på en, vänner som står kvar trots prövningar som de utsätts för. 

Tack Lina och Kicki för trevligt sällskap!
Och tack för skjutsen Lina!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du skriver en rad eller två!
Det är lättare att kommentera nu, prova!